Żywienie w sporcie nie jest wcale takie ciężkie, jak większości osób się wydaje. Wystarczy poznać pewne podstawy, aby później trzymać się rozpiski i kontrolować efekty w postaci zmian obwodów ciała. Bez wątpienia kalorie, jakie spożywamy w ciągu dnia, a nawet w perspektywie tygodnia, mają istotne znaczenie w tym, jakie osiągniemy efekty. Ilość ich [...]
[...] że zaobserwowano tendencję rezygnowania ze spożywania tłustego mleka i coraz częściej spożywa się niskotłuszczowe. To przyniosło odczuwalne wyniki - znacznie zmniejszyła się ilość zachorowań związanych z układem krwionośnym i pokarmowym. Nasuwa się pytanie: po co zwiększać liczbę zachorowań, spowodowanych przez mleko, a potem walczyć o ich [...]
[...] to, zastanowić warto się wcześniej czym rzeczywiście jest kaloria. Kaloria jest pozaukładową jednostką energii, czyli jednostką ciepła. Czyli pisząc prosto, jest to ilość energii, jaka w wyniku spożycia określonej wartości makroskładników da daną wartość energii przyswojoną przez organizm. Każdy ze spożywanych przez nas składników [...]
Wartość energetyczna to ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ). Wszystkie składniki pokarmowe, zarówno białka, węglowodany, tłuszcze, jak i alkohol, zawierają kalorie. Białka dostarczają 4kcal/gram Białka to podstawowy budulec [...]
[...] może nie z laktozy a z kazeiny, która nie jest łatwostrawnym białkiem. 2. Produkty pełnoziarniste - w diecie osób spożywających duże ilości kcal obecna jest również spora ilość węglowodanów. Staramy się, aby dostarczać produkty z jak najlepszych źródeł. Dlatego też bywa tak, że spożywamy w ten sposób zbyt duże ilości błonnika. Zdecydowanie [...]
[...] Aby zrobić koktajl wybierz produkty z każdego wyżej wymienionego źródła (posiłek zbilansowany to taki, w którym są węglowodany, białko oraz tłuszcz), dobierz taką ilość aby wartość kaloryczna oraz ilości poszczególnych makroskładników pasowały do Twojej diety. Produkty suche takie jak ryż czy kasza najpierw ugotuj a potem wszystkie [...]
A tak serio, niema czegoś takiego jak maksymalna ilośc przyswojenia białka w posiłku. dokladnie, tutaj kwestia naszych indywidualnych mozliwosci. uklad pokarmowy sam Ci powie kiedy przesadzasz z bialkiem. jak beda wzdecia, bedzie bolal cie brzuch, stolec bedzie konsystencji zupy pomidorowej%-) to znak, ze enzymy sobie nie radza z taka iloscia [...]
[...] Od uzyskanego wyniku odejmij około 300 kcal, po to, aby bilans kcal był ujemny lub dodaj tę samą ilość, jeżeli celem jest budowa masy mięśniowej. 2. Rozkład kcal na zalecane ilości makroskładników. W przypadku kobiet standard to 1,6-2 g białka/kg masy ciała, 1-1,3 g [...]
Ciężko mi napisać faktyczną ilość węglowodanów, bo nie wiem czy mam wyliczyć ich ilość na 2600 kcal czy 2300 kcal. Planowałem podział makroskładników tak : Białko 2,2g / kg mc Tłuszcze 1,1 kg mc Węgle - reszta ( 5g pod ilość 2600 kcal) dla 2600 kcal jest to odpowiednio 147,4g Białka, 336,8g węglowodandów i 73,7g tłuszczy)
[...] odżywcze koktajlu: Białko - 65 g Węglowodany - 99,5 g Tłuszcz - 8,5 g Kalorie - 660 kcal Skad wychodzi te 65g białka za cholere mi nie wychodzi albo mam jakies dziwne tabele. I jezeli koktailu wychodzi 3-4 szklanki to powiedzmy 3*200=600 gram tu wsumie 173g to co to jest ta pozostała ilość. Czegos nie rozumiem. Czy moze mi ktos wyjasnic?
[...] i albo jest wykorzystane, albo nie (jeśli np. brakuje któregoś aminokwasu, co jest czynnikiem ograniczającym). Tak się składa, że we krwi stale krąży dosyć pokaźna ilość wolnych aminokwasów. Dopiero wzrost stężenia hormonów anabolicznych (bodźcem do tego może być wysiłek lub uszkodzenia tkanek) jest sygnałem do wykorzystania tych [...]
[...] wody? - cykl miesiączkowy - zbyt restrykcyjna dieta - gwałtowne zwiększenie ilości węglowodanów w diecie - przemęczenie - brak odpowiedniej ilości snu - zbyt mała ilość ruchu w ciągu dnia - zachwiana gospodarka elektrolitów - problemy hormonalne, np. niedoczynność tarczycy - poparzenie słoneczne - długotrwały stres - zbyt mała lub zbyt [...]
Każdy, kto chce zmienić swoją sylwetkę pierwsze o czym zdaje sobie sprawę to świadomości, iż warto zwiększyć ilość spożywanego białka. Jest ono wielkocząteczkowym biopolimerem zbudowanym z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Występuje ono we wszystkich żywych organizmach i wirusach. Białka pełnią w naszym organizmie trzy [...]
[...] - Po jaki "kij" ją pijesz?! Jeśli nie masz problemów z wypróżnianiem, a nawet przychodzi Ci to zbyt łatwo, to nie staraj się nastawiać na dietę, która dostarcza sporą ilość błonnika, gdyż w Twoim wypadku jego duża ilość wcale nie jest pożądana. Myślę też, że warto by było zmniejszyć ilość węglowodanów w diecie na korzyść tłuszczy i [...]
[...] trzymać tak ok. 140g białka dziennie i raczej myślę o tym, by nie pochodziły one głównie z izolatu białka grochu, który suplementuje. Wezmę pod uwagę Twoją rade, zwiększe ilość jaj, zabiorę się też za inne ryby i być może przełamie się (jakoś mi nie po drodze było z owocami morza) do krewetek bo widzę, że białka też mają sporo. Dziękuje!
[...] zapotrzebowania. Najczęściej popełnianym błędem jest zbyt niska podaż kalorii, która skutkuje zmniejszeniem spontanicznej aktywności fizycznej i tym samym znacznie obniża ilość wydatkowanej energii. Dodatkowo, bardzo uboga kalorycznie dieta może powodować znaczne ubytki w masie mięśniowej, czego chcemy za wszelką cenę uniknąć. 2. Ile białka, [...]
[...] odgrywa bardzo istotną rolę. Jednak jak do wszystkiego trzeba podejść z pewną dozą rozsądku. Biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny żywności i suplementów białkowych to zbyt duża ilość spożywanego białka nie jest nie tylko niepotrzebna ale i nieekonomiczna. W okresie budowania masy mięśniowej przyjmowanie ok 2g na kilogram masy ciała białka jest [...]
Z zalewaniem wodą organizmu to bardzo prawdopodobne, obniż ilość soli do minimum i produktów z solą. Co do twojej diety ryż brązowy jest lepszy z tego powodu że zawiera o wiele więcej minerałów i jego węglowodany są większej jakości. Pamiętaj aby również białka pochodziły w większości z mięsa i ryb. Białko roślinne nie zawiera wszystkich [...]
[...] się syta i wręcz nie byłam wstanie zjeść więcej niż 1800 kalorii teraz jak zmodyfikowałam swój jadłospis zaczął się problem, teoretycznie pewnie mogłabym podnieść trochę ilość spożywanych kalorii ale boje się że mój organizm na to źle zareaguje bo jest to 8 tydzień kiedy nie przekraczam takiego spożycia i nie chciałabym zmarnować już tego co [...]
[...] kcal na 100 g. Na moje oko porcja ze zdjęcia (jeśli waży ok 700 g), może mieć nawet 1000 kcal. Natomiast wszystko zależy od tego, co znajduje się w składzie takiego dania - ilość makaronu, mięsa, ilość warzyw, a przede wszystkim oleju/tłuszczu na którym to danie zostało przyrządzone, bo to właśnie tłuszcz posiada największą wartość kaloryczną. [...]